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Official Zoning Code Interpretation 
 

  

Requested Interpretation Case Number 

We respectfully request an interpretation of UDO § 1.5.6(c)(3) such that a stormwater 
facility designated as “common area” relieves a site from meeting the build-to 
requirements in UDO § 3.2.4 and § 1.5.6(C)(1) for the length of the common area 
designation. (see attached for full statement). 

UI-9-16 

Site Address/PIN: 3410 Tryon Road/ PIN 0792.16.3571 

Date Submitted: December 5, 2016 Date Issued: December 20, 2016 Code Sections Affected: Sec. 1.5.6.C; 
3.2.4  

 
 
 

STAFF ANALYSIS 

 
The UDO requires build-to ranges in certain circumstances: when a frontage is a part of the zoning district, or when a property owner 
constructs a townhouse or apartment building type. The regulations in the UDO are framed around the idea of building types. For the 
purpose of this question, the applicant has submitted an application for site review and is proposing an apartment building type. The 
property in question has frontage on two public streets: Tryon Street to the south and Tropical Sky Lane to the west. The apartment 
building type has a required build-to between 10 and 55 feet. A building must be constructed within this range. Further, the UDO 
requires that the building occupy a certain percentage of the lot width at the primary and secondary street frontages. Based on the 
site review submittal, at least 70% of the lot width adjacent to Tryon Road must contain a building, located between 10 and 55 feet 
from the street right-of-way. Additionally, at least 30% of the lot width adjacent to Tropical Sky Lane must contain a building located 
between 10 and 55 feet from the street right-of-way.  
 
When developing a corner lot, the build-to is required for the first thirty feet, measured from the corner of the intersecting right-of-way. 
This is stated in section 1.5.6.C.1. The intent of this regulation is to require that the building is located in close proximity to the street 
to establish urban form. The applicant has asked if a detention facility can be placed within this build-to area; the placement of which 
would result in the location of the building outside of the build-to range. Section 1.5.6.C.3 of the UDO states “…common area is not 
required to meet the build to requirements”. This statement is the basis of the applicant’s argument.     
 
Section 1.5.6.C.4 contains a list of exemptions from the build-to calculation. Stormwater facilities are not listed as an exemption from 
the build-to requirements. This section of the UDO was recently altered with TC-4-15. The adopted text change added language 
related to the build-to regulations. Subsection C.4 was specifically added during this process to identify appropriate exceptions to the 
build-to calculations. The following items are removed from the calculation of build-to: riparian areas, floodways, areas of steep slope, 
recorded tree conservation areas, areas encumbered with electric power lines, second driveways, and City of Raleigh utility 
easements. During adoption, there was discussion of exempting a stormwater facility from the calculation of build-to; this idea was 
rejected, as an exemption could incentivize stormwater facilities at the street edge, which would be completely contrary to the intent 
statements in section 1.5.3.B. 
 
The applicant has referenced section 1.5.6.C.3 which states that a common area is not required to meet the build-to. The UDO does 
not define common area, although there are references throughout the document to common elements or common open space. 
Stating that a common area is not required to meet build-to does is not the same as stating the common area can replace the building 
location in the build-to. The language in section 1.5.6.C cannot absolve the developer of the requirement to place a building within the 
build-to range, as is required in section 3.2.4. Applicant further states that a stormwater pond at the street edge is the only solution to 
meet drainage regulations. Staff does not agree with this statement. There are many methods to accommodate a stormwater facility, 
some of which can be subsurface. 
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STAFF INTERPRETATION 

 
Section 1.5.6.C.3 of the UDO states that a common area is not required to meet the build-to area. This section does not replace the 
requirement for a building to meet the build-to, as required in section 3.2.3 or 3.2.4.  Even if these two sections were viewed as equal 
in weight, section 1.1.7.B of the UDO states that any conflict of regulations in the UDO is resolved in favor of the more stringent 
standard. Requiring a building within the build-to would be more stringent than not. The detention pond cannot be placed in a location 
that will prevent the developer from meeting other code obligations.  

SIGNATORY 

 
 
________________________________________ 
Travis R. Crane, Planning and Zoning Administrator 
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