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Official Zoning Code Interpretation 
 

  

Requested Interpretation Case Number 

General Interpretation 
Section 3.3.3.A. indicates the intent of the building massing regulations is 
to manage the impact of the tall buildings located near the public right of 
way. Section 3.3.3.B.1 indicates the building step back is only required on 
building faces adjoining the public street. The diagram shows the street 
immediately adjacent to the building similar to a downtown development. 
 
Please identify the setback distance that is not considered “near the public 
right of way” or “adjoining the public street” when used in determining 
whether or not building massing is required for an 8 or more story building. 
A project we are currently working on is over 150’ from the nearest public 
right of way. 
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Site Address/PIN: General Question  

Date Submitted: 6/19/17 Date Issued: 6-28-2017 Code Sections 3.3.3 

 

 

 

STAFF ANALYSIS 

The essential question is does the setback distance specify when said distance in not deemed to be near the 
public right-of-way or adjoining street.  Unfortunately, such a specification does not exist in the UDO. Since the UDO 
does not address or specify or define what is meant by the phrase “near the public right of way”, then there is no 
method of altering or interpreting specified distance.  There are administrative alternates that you may seek or if 
the hardship is unique to your property then you may have grounds for a variance however that determination 
would rest with the Board of Adjustment. 
 
 
 
 

STAFF INTERPRETATION 

 
The UDO does not allow for a method of altering what the phrase near the public right of way means in relation to 
the distance from the street.  Therefore, specific distances from the public right of way are not interpretable, if the 
parcel has frontage along a public right of way the building has to comply with Sections 3.3.3.A and 3.3.3.B.1.  
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