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Official Zoning Code Interpretation 
 

Requested Interpretation Case Number 

UDO 9.1.2. states the applicability of Article 9.1 Tree Conservation is for both 
subdivisions and site plans over 2 acres.  Further, 9.1.2.A.2. states that “Any 
eligible tree conservation priority in conflict with a build-to requirement is not 
required to be protected.”  In most cases the build-to requirement is determined at 
the site plan level since the build-to is a Base Dimensional Standard of building 
type.  However, in the case of a subdivision, there is only a build-to requirement if 
the zoning includes a Frontage designation as defined in Article 3.4.  Given the 
applicability of Article 9.1, does 9.1.2.A.2. apply to a subdivision with build-to 
required by zoning conditions or frontages such as PL, GR, UL, UG, or SH? 

UI-12-2017 TCA, Frontages and Subdivision 
Design 

Site Address/PIN: Generic (City-Wide)  

Date Submitted: 8/10/17  Date Issued: 8-15-2017 Code Sections 9.1.2.A.2 

 

 

 
 

STAFF ANALYSIS 

The question seems to be centered on how 9.1.2.A.2 applies in designing subdivisions for parcels over 2 acres in size. This 
section states, “Any eligible Tree Conservation (TC) priority in conflict with a build to requirement is NOT {my emphasis} 
required to be protected.”  However at time of subdivision, build-to is not taken in consideration since there is no building(s).  
Without a known building type, it is impossible to know which if any build-to requirement would apply/be enforced. The UDO 
requires that TC be recorded prior to recordation of the lots.  At that point there is no building proposed and as such there is 
no build-to requirement.  As a result the TC would “trump” the build-to requirement.  
 
In a case where the TC is recorded and the lot(s) are then rezoned to a parking limited frontage the TC would still be applicable 
and override the build-to requirement (since there still are not any buildings on the site). If the site was originally zoned as a 
parking limited then the TC would be negated and no TC will be recorded and only the buffer rules will apply to the site.  
 
If the site has a primary TC recordation with a parkway frontage at time of subdivision, then entire eligible parkway frontage 
should be recorded at time of subdivision.  However, the final location of driveways won’t be determined until each of the lot(s) 
comes in for site review and the parkway requirements should be recorded as TC where eligible. Driveways and sidewalks may 
cross the TC areas as specified by the Parkway Frontage regulations.  The TC may be adjusted as appropriate at time of each 
lot develops based on existing conditions and regulations.   

STAFF INTERPRETATION 

Therefore, TC overrides the build-to requirement provided that the TC was recorded prior to the recordation of the lots within 
the subdivision.  However, if the property is rezoned to a frontage without a TC recordation then only buffer rules are 
applicable. Finally if the site has primary TC with a parkway frontage then the entire frontage needs to be recorded at time of 
subdivision.  
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